Nem vagyunk egyformák. A fotelszörf és az életvitelszerű vándorlás között millióféle variációja van annak, hogy ki, mennyire és hogyan szeret utazni. Ha nem voltál még hosszabb hátizsákos utazáson és egyelőre el sem tudod magadról képzelni, azért még nem kell lemondani a kalandokról.

1.) A hátizsák kötelező

A hátizsák szimbólum. Ha eddig nem volt, szerezz be egyet. A backpackerek egymásra köszönnek az utcán, ez az összetartozás jelképe is. Különbség a turista és az utazó között. És nem utolsó sorban praktikus: bármilyen terepen kiváló.  Pakolj spórolósan, és akkor nem lesz nehéz. Az első két napban még lehet, hogy kényelmetlen, de aztán hozzád nő, a testrészeddé válik. Ha utazó hangulatot akarsz, felejtsd el a bőröndöt.

2.) Utazó legyél, ne turista

A szembeállítást használd arra, hogy saját utazói minőségedet elemzed. Sokakban fel sem merül a kérdés, hogy mire kíváncsi valójában, hanem gondolkodás nélkül bekapcsolják a nevezetességekre élesített robotpilótát. Megnézik a látványosságokat, minden szép szobor mellett pózolnak egyet, aztán a tömeg vagy a drágaság miatt füstölögnek. Gondold át, hogy milyen élményt keresel, miért váltottad a bőröndöt hátizsákra. Felejtsd el a nevezetességekhez való görcsös ragaszkodást, Keresd a különleges helyeket, tedd őket különlegessé magad.

3.) Szocializálódj!

Úgy tudhatsz meg a legtöbbet egy országról, ha a helyiekkel is kapcsolatba lépsz. Figyeld az embereket. Hotel helyett válassz hostelt, ahol hozzád hasionló utazókkal találkozol. Hallgasd a történeteiket, inspirálódj! Próbáld ki a couch surfinget! Nem muszáj ott aludni valakinél, ha nem akarsz. Az oldalnak olyan funkciója is van hogy egy helyi host elkísér várost nézni: máris ott a lehetőség, hogy olyan helyeket ismerj meg, melyekről egy úti könyv sem ír.

4.) Hagyd el a várost!

A legtöbb országban a nagyvárosok egyformák. Egy-két napnál többet nem érdemes rájuk szánni. Ha igazi jellegzetességeket szeretnél látni, keress fel kisebb falvakat. A Wikitravel kiváló tanácsadó.

Vidéken talán az emberek kevésbé beszélnek angolul, cserébe viszont közvetlenek és általában nagyon vendégszeretők. Jó eséllyel családi panziókba is belebotlasz, ahol a helyi szokásokat megfigyelheted, autentikus helyi ételeket, italokat kapsz feleannyiért, mint a városban.

5.) Lépj ki a komfortzónádból!

Lehet, hogy akadozik a melegvíz, nem zár jól az ablak, vagy nincs wifi, de ne feledd: nem azért jöttél, hogy olyan körülményeket láss, amilyen otthon a rendelkezésedre áll. Ha képes vagy túllépni a kényelmetlenségeken, egy időre felfüggeszteni az elvárásaidat, feltérul előtted egy izgalmasabb világ.

Érthető, hogy a hétköznapok során bizonyos szolgáltatások színvonalát tudatos fogyasztóként elvárod. Felháborít, ha nem azt kapod a pénzedért, amit vársz. Azonban jó ha tudatosítod magadban, hogy minden országnak mások a sztenderdjei. Ha rugalmasan kezeled az elvárásaidat, fenn tudod tartani a derűt és semmi nem ronthatja el az utadat.

6.) Ne költs sok pénzt!

A pénzköltés egy önmagát gerjesztő negatív folyamat. Minél többet költesz, annál többet vársz, és képtelen leszel elhagyni a komfort zónádat. Bacsapod magad azzal, ha a hotelek szolgáltatásait lesed, és a csillagokat számolgatod. Nem éri meg.

Ha igazán utazni akarsz, válaszd mindig az olcsó szállást, és ne várj tőle többet egy ágynál és a folyó víznél. Ha az elvárásokat minimalizálod, nem fog bosszúság érni, ráadásul alig költöttél. Ha a drágább szállást választod, ott van a pakliban, hogy csalódsz, hiányolod a meghirdetett szolgáltatásokat, és az egész el is sülhet rosszul. Ha viszont valóban kiváló szolgáltatást kapsz, kevésbé lesz kedved kimozdulni, helyette a wellnessben kuksolsz, amit itthon is megtehettél volna, ki se kell lépni a városból. Annak meg mi értelme?

5.) Nézz magadba!

Ha kipróbálod ezt az utazási formát, érezni fogod a különbséget. Van, akinek nehezebb így elengednie magát, néhányaknak könnyebben megy. Ez önismereti utazás is: próbáld ki teljesen egyedül, és gyakran nézz befelé.

Ha kényelmetlenül érzed magad, tedd fel a kérdést magadnak, hogy valójában mi is zavar és mit tudsz magadban változtatni, hogy jobban érezd magad? A derű legtöbbször belülről fakad, nem a körülmények függvénye.

7.) Ne hagyd abba!

Utazni jó. Közelebb kerülsz önmagadhoz, a világhoz, és pozitív hatással lehet a világszemléletedre. Ellensúlyozd a stresszt utazással. Amikor csak teheted, menj valamerre! Akár egy hosszú hétvége egy erdélyi falucskában, a szlovén hegyekben, vagy egy teljesen megtervezetlen utazás valamelyik szomszédos országba: ezek meghozhatják számodra is az igazi backpacker életérzést!