Egy hátizsákos utazás önmagában felér egy pszichológiai tréninggel, és egészen biztos, hogy amikor megérkezel, egy új ember leszel. Mi változik?

Bátorság, talpraesettség

A bátorságra már indulás előtt is szükséged lesz: sokan mondják majd, hogy ez egy őrült ötlet, és valóban: hogy lehet csak úgy elindulni az ismeretlenbe? Nos így: bátorság. Ha már mehoztad a döntést, nincs visszaút. Tudod, hogy ezt akarod, tudod, hogy jó lesz. A félelem természetes. A bátorság nem más, mint a félelmekkel való szembenézés. A negatív érzelmek lefárasztanak, nem visznek előre. Megtanulod elengedni őket és helyükbe pozitívakat plántálsz. Ahogy telnek a napok, a kilométerek, az utak, élményeid rendre a pozitív várakozásaidat fogják beigazolni. Újra és újra szembesülsz a jelenséggel, hogy sokkal többet félsz, mint amennyi okod van rá és ez sok lehetőségtől foszt meg. Mire hazaérsz, Te is bátrabb leszel, mint amikor elindultál.

A lehetőségek kimaxolásához, határozottnak és hatékonynak is kell lenni. Megtalálni a legjobb repjegy ajánlatot, kisakkozni a munkahelyen a szabit, leszerelni a nyomulós taxist, lealkudni a turistaárból: ezek a helyzetek akarva-akaratlanul megedzenek.

Személyiségtípustól függ, hogy hányadik próbálkozásra jársz sikerrel. Van, akinek a vérében van az árusokkal való pörölés; van, aki elsírja magát a kéregető kisgyerekek láttán. Az azonban egészen biztos, hogy a talpraesettségben és önérvényesítésben fejlődsz az út alatt. Ha út közben úgy is érzed, hogy kudarcot vallasz ilyen szituációkban, itthon meglátod majd a különbséget. Könnyebben érvényesíted magad azok után, hogy megjártad a nagy utadat.

Bizalom Önmagadban és a világban

A bátorsággal és talptaesettséggel együtt növekszik az önbizalmad is. Amibe belekezdtél, az nem semmi. Barátaid, ismerőseid érdeklődve hallgatnak, amikor az utat készíted elő, többen irigyelnek is. Nem értik, hogyan van mindehhez merszed, kissé őrültnek néznek, de ez kifejezetten jól esik.

Az úton aztán teljesen beleveszel a világba: ahogy elengeded magad, és hagyod, hogy sodorjon a kaland és kiteljesedsz. Innen nézve pedig már neveségesnek tűnik, ha valaha kishitű voltál, szorongtál vagy másnak vágytál lenni.

Az ismeretlentől való félelem mélyen a társadalmunkban gyökerezik, és ember legyen a talpán, aki képes felülírni ezt a programot.  Utazás közben azonban saját bőrünkön talasztalhatjuk, hogy az elővigyázatosságból utazásra nem javasolt országok 90%-a teljesen veszélytelen hely. Ehhez azonban az kell, hogy lásd, talán éppen ezekben az országokban a legerősebb a helyiek vendégszeretete. Megtanulhatsz bízni és pozitívan viszonyulni az emberekhez akkor is, ha másféle hírek előzik meg a tapasztalatot.

Minden átértékelődik

Az, hogy milyen értékeket képviselünk az életünk során, nem csak rajtunk múlik. Szinte készen kapjuk a családunktól, az iskolától, a társadalomtól, és nem is feltétlenül jut eszünkbe ezeket sorra felülvizsgálni. Egészen addig, amíg egy olyan kalandba nem vágsz, mely során extrém módon szembesülsz önmagaddal, és próbára teszed a világhoz való viszonyodat. Az utazás során hamar kibukik, hogy mi az, amit eddig megszokásból képviseltél, és mik azok az értékek, melyek a személyiséged alapját alkotják.

Átértékelődik minden. Rájössz, hogy a boldogságodhoz nem menő mobil és új laptop kell, hanem egy újabb utazás, ezer új élmény.