Mi ez a nagy felhajtás az utazás körül? Oké, a világ érdekes, igen.. De akkor sem érted, mi ez a megszállottság, ami sugárzik az utazókról? Sokak számára az utazás a teljes személyiségre kiható, rendkívül intenzív flow-élmény. Íme, néhány példa, hogy miért:

Minden nap egy életre szóló emlék

Hétköznapi életünkben annyira kevésszer adatik meg a “most valami nagyon fontos dolog történik velem” érzése. Inkább drámai szituációkba keverjük magunkat, csak, hogy valami jelentékeny, emlékezetes dolog történjen. Utazáskor azonban nem szorulsz rá az önbecsapásra. Valós időben írod a személyes történelmedet, egy kalandregény főszereplője vagy. Minden pillanatban tudatában vagy, hogy ez olyasvalami, amiről egy életen át beszélni fogsz. Mintha minden nap egy lánykérés lenne, különleges ünnep.

Tisztán önmagad lehetsz

Utazás közben csakis Önmagad vagy. Sosem megszokásból, rutinból cselekszel, mert minden eléd kerülő szituáció teljesen új és ismeretlen. Minden pillanatban megszületsz, amikor a saját, jelen idejű választásaid szerint élsz, és nem a körülötted álló korlátok, elvárások befolyása alatt. Persze út közben is kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor valaki manipulálni próbál. Ilyenkor azonban jobban tudatában vagy annak, hogy a helyzetből szabadon kiléphetsz, kimenetele a problémamegoldó képességeden múlik, nem kell megjátszanod magad. Te, Te lehetsz.

A kishitűség a múlté

Ha eddig önbizalomhiányod volt, elfelejtheted: Olyan képességeket fedezhetsz fel magadban, melyekről nem is tudtál. Számos váratlan szituációt kell megoldanod, melyekből nem hátrálhatsz ki. Ha már elindultál, biztosan van benned elég optimizmus ahhoz, hogy a kudarcokat is a helyén kezeld, és az út mindig visz tovább, és te egyre tapasztaltabb és bátrabb leszel. Előbb-utóbb ezt el is hiszed magadról.

Megéled az álmodat

A saját történeted főhőse vagy, álmokat valósítasz meg. Küzdesz a nehéz pillanatokkal, de megerősödve lépsz tovább, mert út közben nem tehetsz mást. Visszanézve nem elfecsérelt, üres éveket fogsz látni, hanem megvalósult álmokat. Ennek tudatában utazol.

Mérföldkő és választóvonal

Az utazás gyakran lezárás és megújulás. Tökéletes lehetőség arra, ha szándékosan szeretnél belenyúlni a sorsod alakulásába. Az előtte és utána élesen elkülönül a rengeteg új élmény és önismereti gazdagodás hatására. Egy korszakot lezársz, új időszámítás kezdődik.

A tapasztalatok sokszínűsége

Az érzés, amikor belevágsz az ismeretlenbe, nekifeszülsz a világnak és rábízod magad a kaland hullámaira. A világ és az emberek sokszínűségéből fakadó kihívások és élmények olyan tapasztalatokkal gazdagítanak, amelyek nem szerezhetők meg ingerszegény környezetben.