Ázsia. Ez számomra varázsszó. A hely, ahova egyszer elhatároztam, hogy eljutok, de valójában nem is hittem benne. Mintha csak dacból ígértem volna meg magamnak olyasmit, amit akkor úgy gondoltam, sosem érhetek el. Azóta sokat utaztam, és már tudom, hogy az utazás nem csak a gazdagok kiváltsága, drága hobbija.

Grúzia hátizsákkal

Olcsó és messze, mégis közel

Ötven párezer forintból már egész jó kis kalandokat lehet tenni, ha olcsó fapadossal, vonattal vagy busszal utazunk. Grúzia tökéletesen ideális célpont olyan utazók számára, akik kevés pénzből messzire szeretnének menni, vagy nincs elég szabadnapjuk egy hosszabb utazásra, de nagyon elvágynak Európából.

A mi utunk mindösszesen 6 nap volt, de hihetetlen kaland, és cserébe a fájdalmas rövidségért az indulás előtti napon jöttem rá, hogy Grúzia már Ázsiához tartozik. Ettől az egész út még különlegesebb volt.

28 750 Ft + 100 euró – felső hangon

Gondolta volna bárki is, hogy 26 500 forintból meg lehet fordulni Ázsiából? Oda-vissza. Ha rugalmasabb vagy, olcsóbban is ki lehet hozni (szezonon kívül akár oda-vissza 16 000-ből is a wizzair-rel) nekünk sajnos a szabadnapok végessége miatt csak ez a hét jöhetett szóba.

Mivel mindenképpen szerettünk volna túrázni is, nem volt elég a kézipoggyász, további 4 500 Ft-ért csomagot is adtunk fel. Kettőnk számára elég volt egy feladott csomag, de ha nem havas túrára készülsz, bőven elég a kézi poggyász. A teljes út alatt, szállással, étkezéssel és utazással a repülőjegy árán felül kb. 100 eurót költöttünk fejenként, plusz utolsó nap összevásároltunk 3 szatyornyi bort, édességet és szuvenírt további kb. 50 euró értékében. A drágábbik szállást választottuk, mert az olcsó szállások turistásabb környéken voltak, mi pedig mindenáron a hegyekben akartunk megszállni és ragaszkodtunk ahhoz a kilátáshoz, amit egyszer a Facebookon megláttunk. Íme, amit kaptunk Grúziától.

Rugalmas tervezés= ingyen szállás

Egyetlen tervünk volt csak: feljutni a hegyekbe és ott túrázgatni egy nagyot. Ebbe a rugalmas tervbe belefért az is, hogy első éjszaka egy idegen kanapén aludjunk: a repülőről leszállva szinte azonnal kaptunk egy nagylelkű meghívást a helyi maszek busztársaság vezetőjétől, aki bevitt minket a városba, megvacsoráztatott majd elszállásolt a házában, mert nem szerette volna, hogy reptéren töltsük az éjszakát.

Grúzia hátizsákkal

Elengedni és úton lenni

Másnap aztán megkerestük a buszpályaudvart, hogy Marshrutkával – a helyi menetrend szerinti minibusszal – felzötykölődjünk a hegyekbe. A városkép ezerarcú, helyenként falusi földutakon botladoztunk leharcolt házak között, két utcával odébb pedig pláza és McDonald’s. Összességében Kutaisi egy mediterrán beütésű, szoci nagyvárosnak hatott.

Hihetetlenül félelmetes néhány óra alatt jutottunk fel a hegyekbe: őrültek módjára vezetnek az utakon. Nagy nehezen azonban el tudtam engedni a stresszt és átadni magam az útnak: máshol vagyok, mások a szokások, máshogyan vezetnek, most itt vagyok, úton vagyok, és ez jó.

Csodaországban jártunk

Ami ez után jött, már tündérmese. A grúzok vendégszeretete őszinte és természetes, legalábbis arra, amerre mi jártunk. Éppen olyan megkapó, mint az a páratlan látvány, ami fogadott minket a hegyekbe érve: érintetlen természet, középkori életvitel, a maga szépségével és nehézségeivel együtt. A „hotel”, ahol megszálltunk, egy nagy gonddal összetákolt, omladozó de csodálatosan bájos nyugati díszlet. A hegyekben található utolsó falu legutolsó házikója, a szobák ablaka már a havas csúcsok alatt elterülő zöldellő legelőkre nyílik.

A házikóban lakik a vendéglátó család, a tetőteret berendezték a turisták számára: virágmintás pléddel letakart ágy, az ablak előtt függöny. Ezzel ki is merül minden luxus, de valahogy még ez is erős túlzásnak hatott abban a környezetben, ahol egyetlen felesleges, praktikátlan dísztárgyat nem látni akár hosszú napokon át – leszámítva természetesen a vallási jelképeket.

A vendéglátó nagymama mindenféle hajlongás vagy tettetés nélkül szorgoskodott körülöttünk, mint aki az unokáknak tálalja a reggelit, baj nélkül törülgette el viseltes kötényében a kiskanalat, vagy gyúrta a csupasz asztallapon előttünk a hatchapuri tésztát, melyet minden alkalommal frissen sülve, egyenesen a sparheltből tálalva kaptunk.

Georgia, Svaneti

A galéria megnyitásához kattints a képre!

A táj mesébe illő, a levegő, a hegyek, a béke, az érintetlenség, a mély csend… Akinek csak mozgó járműve van, felveszi a gyaloglókat, az eurót pedig tizedes pontossággal a xe.com-mal azonos árfolyamon váltja zsebből, bárki.

A 6 napban volt sok órányi buszozás, stoppolás, gyaloglás, turistafalu látogatás és havas hegyi túra. Úgy jöttünk haza, mintha hetek teltek volna el, és azóta is erről mesélünk mindenkinek. Grúzia csodálatos, olcsó, és hála a Wizzairnek, Ázsia most már azok számára is elérhető, akik sosem hitték volna, hogy egyszer eljuthatnak oda…

Pár perces videóklipünk az útról:

Részletes napi élménybeszámolót az útról itt olvashattok.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon!