Van, aki mindent hátrahagyva, belevágva az ismeretlenbe, életvitelszerűen utazik. Vagyunk sokan, akik őket csodáljuk, de azért az év nagyobbik részében itthon, a munkahelyről gyűjtögetjük a pénzt a magunk nagy útjára, ami nem haladhatja meg az éves szabadságkeretet. 

Mit tegyél, hogy a várakozási idő is izgalmasan teljen, hogy a hétköznapokon se kelljen teljesen elnyomni a vándorkedvet? Íme, néhány tipp, hogy miként lehetsz itthon is utazó.

1. Fogadj couchsurfereket!

Tágítsd itthon is a komfort zónádat. Ha utazókat fogadsz a lakásodba, garantáltan új és izgalmas élmények érnek, és ki sem kellett mozdulnod. Részese lehetsz valaki utazásának, megmutathatod a kedvenc helyeidet, ételeidet, mindeközben magad is egy kicsit utazó szemmel nézel városodra, országodra.

2. Dolgozz hostelben!

Minél többet vagy utazók közelében annál inkább ébren tartod a vándorkedvedet. Ha van lehetőséged, vállalj állást egy hostelben, ahol egy percre sem áll meg az élet, folyton jönnek-mennek az érdekesebbnél érdekesebb arcok.

3. Írj  úti naplót!

Nem tudsz mit kezdeni magaddal az unalmas, téli estéken? Ha épp nincs kedved kimenni a meleg lakásból, lépj ki gondolatban! Ásd elő az utazós emlékeidet és vesd papírra. Még lehet, hogy fel tudod idézni, de 5-10 év múlva már bánhatod, ha nem írtad le. Kezdj máris neki! Szedd elő a fotókat, egyik emlék hozza a másikat. Az első néhány mondat után hamar belelendülsz!

4. Tervezd a következő utadat!

A tervezgetésnél nincs izgalmasabb! Csapd fel a világtérképet, készíts költségvetést, számold ki, mennyit tudsz spórolni, hogyan tudod tömbösíteni a szabadnapjaidat, belefér-e esetleg egy kis fizetés nélküli szabadság? Milyen út jön ki ebből az időből, pénzből? Egy percig sem fogsz unatkozni, amíg ezen pörög az agyad.

5. Írj bakancslistát!

Összeállítottad már a bakancslistádat? Nem is olyan egyszerű. Gondold végig, melyek azok a helyek, tevékenységek, amelyek elvarázsolnak, ahova el akarsz jutni, amit át akarsz élni. Ha jövő hónapban vége lenne a világnak, mi lenne az a 10 dolog, amit mindenképpen kipróblnál? Írd listába és őrizd meg! Ha jól csinálod, pár év múlva jó érzés lesz ránézni a kipipált pontokra is.

6. Aggass úti fotókat a falra!

A sátorban ébredéshez ugyan nem fogható, de ha erre épp nincs lehetőség, a falra akasztott úti fotók és világtérkép sem rossz látvány. Kinyitod a szemed, és első gondolatod már az utazás lehet. Itt voltam, ide akarok eljutni. Egy vizuális mantra, mely segít mélyen bevésni az emlékeket, terveket, ébren tartani a vándorkedvedet. Nem utolsó sorban pedig dekoratív és eredeti.

7. Túrázz!

Nem kell teljesen feladni az utazást a spórolás alatt sem. Túráztál már egyedül magyar túraösvényeken? A csodaszép tájak és a vándorlással töltött idő csillapítja a várakozás alatti sóvárgást, plusz növeli a fizikai erőnlétet, amire szükséged lehet majd a 10 kilós hátizsák alatt.

8. Stoppolj el Bécsbe!

Nem kell feltétlenül sok idő és pénz ahhoz, hogy kalandos utazásban legyen részed! Az Osztyapenkótól 2-3 óra alatt Bécsben vagy, és biztos lehetsz benne, hogy találsz még felfedezetlen kincset arrafelé. Egy-egy stoppolós hétvége segít kiszakadni a melós hétköznapokból, hogy újult erővel indulhass a várakozás egy következő szakaszának!

9. Csinálj valami újat!

Az utazás során világot látsz, új embereket ismersz meg, kimaxolod a spontán lehetőségeket, ezer élménnyel gazdagodsz. Itthon is élhetsz olyan életet, hogy ezek az értékek nagyobb arányban forduljanak elő a hétköznapokban: légy nyitott és kíváncsi, járj közösségbe, sportolj, éld az álmaid, csinálj fura dolgokat! Rajtad múlik, hogy miként telnek a napjaid!