világ egyik legdrágább országában lépten-nyomon elképesztő költségekbe ütközünk. Bár 2016-tól a WizzAirnek köszönhetően akár feleannyiba kerül a repjegy, mint korábban, fontos tudni, hogy a kijutás költsége a teljes büdzsének csak egy kis szelete. Hogyan utazhatnánk mégis Izlandra olcsón?

A legtöbb turista autót vagy lakókocsit bérel, esetleg buszozik. Akik csak néhány napra vagy egy hétre érkeznek, azok jellemzően az Arany körút és Dél-Izland látnivalóit látogatják meg, a sziget teljes megkerüléséhez minimum két hétre van szükség (persze rövidebb idő is elég lehet, de annak nem sok értelme van). Út közben kempingekben és hostelekben lehet megszállni. Még azok is, akik Európában hotelekhez vannak szokva, Izlandon kénytelenek lejjebb adni a komfort igényükből. A szállás árak annyira magasak és a foglalások oly mértékben telítettek, hogy az átlagos pénztárcájú emberek kiszorulnak a szállásokról és megtöltik a kempingeket. Egy távolsági (3-400 km) buszjegy 30-40 000 Ft körül mozog, a teljes szigetre korlátozott ideig érvényes buszjegy 100 ezer Ft-nál kezdődik, s ehhez mérten az autóbérlés, csoportos túrák és egyebek a megfizethetetlen kategória. Hogy lehet ezt megúszni? Hotel helyett sátor, étterem helyett kemping főző, autó helyett stoppolás. És séta.

Izlandra olcsón – szezonon kívül

Szezonon kívül, vagyis télen (októbertől áprilisig) fapadossal akár 20-30 ezer forintért is találhatunk jegyeket. Ez nagyon jól hangzik, de hamar ráébredünk, mi ezzel a baj.

Télen hideg van. Nem annyira, mint gondolnánk: Izlandon a téli hőmérséklet hasonló a közép-európaihoz, mivel kiegyenlített, óceáni klímája van: a Golf-áramlat rendszere fűti. Ugyanakkor hóból, szélből és kemény éjszakai fagyokból nincs hiány, a káprázatos természeti látványosságok pedig, melyekről híres a sziget, gyakran megközelíthetetlenek. A táj nem a képekről ismert zsenge zöld, hanem hó borította, ráadásul novembertől februárig csak néhány órát tart a nappali világosság. Csak az extrém expedíciók kedvelői vetemednek sátrazásra, túrázásra, és ilyen körülmények között a stoppolás sem megy gördülékenyen az amúgy is elég ritkán lakott (3,1 fő/km2) szigeten.

Ha a sátrazás nem lehetséges télen, marad a hostelezés. Ennek ára szezonon kívül is minimum duplája – de inkább triplája –  az európai áraknak, nem beszélve az élelmiszerről és minden másról (szendvics: 1500-2000 Ft). Így hát hiába olcsó a repülőjegy novembertől és áprilisig, ezekben a hónapokban a low budget utazóknak meg kell elégedniük egy reykjaviki városnézéssel, mert a szállás és étkezés fogja elvinni a hátizsákosok pénzét.

A szállást egy nagy adag szerencsével meg lehet úszni CouchSurfinggel, de Izlandon az Airbnb hódítása rendkívül visszaszorította a kanapészörföt. Fontos, hogy legyen vésztartalék arra az esetre, ha az ingyen szállásunk valami miatt ugrik, különben az utcán találjuk magunkat a hostelek árain szitkozódva.

Ha tehát szezonon kívül utazunk Izlandra, olcsón tudunk repjegyet venni, de drága a kint tartózkodás és szűkebbek a lehetőségek. Viszont van valami, amit csak ekkor kaphatunk meg: az északi fény. Ez ugyanis jellemzően októbertől áprilisig fordul elő (esetleg szeptemberben), de nyáron ne is számítsunk rá, hiszen az égbolt ekkor sosem lesz olyan sötét, hogy a táncoló égi fény látható legyen. Télen tehát úgy érdemes menni Izlandra, ha kifejezetten a zöld fényjátékra hajtunk. Más kérdés, hogy senki nem garantálja, hogy a kint tartózkodásunk idején éppen felhőtlen lesz az égbolt.

Főszezonban

Aki Izland érintetlen, vad szépségére vágyik, a képeslapokról ismert tájakat szeretné látni, túrázni és barangolni a zöld mohaföldek között, gyönyörködni az egész éjszakán át tartó naplementében, annak a nyarat javaslom az utazásra.

A nyári időszak ideális túrázásra, sátrazásra, stoppolásra: vagyis a low budget utazásra. Szezon alatt azonban a repjegy árak az egekbe szöknek, érdemes jó előre lefoglalni. A WizzAir indít járatokat Budapestről, vagy a Wow air Londonból, nem is olyan drágán. Érdemes azonban mérlegelni azt is, hogy a feladott csomagokért külön kell fizetni (kétszer: oda és vissza). Ha a szálláson, étkezésen szeretnénk spórolni, nagy csomaggal kell nekiindulnunk, amelybe befér a sátor, hálózsák, kempingfőző és némi tartós élelmiszer. Kézipoggyászban nem tudunk sátrat vinni, a rudazat és a cövekek ugyanis nem vihetők fel a fedélzetre. Nincs értelme kinti sátorbérlésben gondolkodni, mert drágább lenne, mint a feladott poggyász díja.

Couchsurfingben nyáron nem érdemes gondolkodni. 320 ezer helyi lakosra jut évente 1,7 millió turista, akik nagy része a nyári szezon alatt érkezik. A városi “kanapépiac” mérhetetlenül túltelített, a vidéki, farmos szállásokat pedig az önkéntes munkára jelenzkezők nyerik. Mivel egyszerűen nincs annyi hotel és hostel az országban, ahol a rengeteg turista elfér, az Airbnb pótolja a hiányt, így ez sem lesz nagyságrendekkel olcsóbb mint a többi szállástípus.

Spórolás itt, ráfizetés ott

Sajnos a helyzet így sem annyira egyszerű. Hiába spórolunk vadkempingezéssel, stoppolással és zacsis levessel: a szélsőséges izlandi időjárás ellen való védekezés könnyen elviszi a megspórolt összegeket.  Nem tanácsos jó minőségű túrafelszerelés nélkül elindulni, mert a változékony idő teljesen elronthatja az élményt, sőt, felkészületlenségünk veszélybe is sodorhat minket. Útszéli stopposként pedig fokozottan ki vagyunk téve a természet erőinek.

Napközben – egyazon napon belül – akár 3-20 fok között is ingadozhat a hőmérséklet, támadhat 70km/h erősségű szél, záporeső és tűző napsütés váltakozhat. A felszerelés elengedhetetlen része a mínuszok ellen védő hálózsák, a magas víz-és szélállóságú túrafelszerelés és bakancs, kifejezetten strapabíró, megbízható sátor, szélálló gázfőző, részletes túratérképpel ellátott GPS, napelemes töltő vagy pótakksi, és még ezer apróság.

Ezek nem pusztán kényelmi kiegészítők, hanem ténylegesen életmentők lehetnek bizonyos helyzetekben. Izlandon gyakori eset, hogy eltévedt turisták nem megfelelő felszereléssel veszélybe kerülnek és sajnos előfordul, hogy ez az életükbe kerül. Így hát annak, aki nem gyakorlott túrázó, és nincs meg a megfelelő felszerelése, ezek beszerzése rendkívül sokba fog kerülni.

Kéthónapos izlandi utunkra készülve túrafelszerelésünkre több pénzt költöttünk, mint bármilyen utazásra eddig valaha. Azzal a tudattal vállaltuk ezt, hogy hosszú távra vásárolunk, így későbbi utazásaink során az igénybe nem vett szállások és étkezések költségéből meg fog térülni a befektetés. Ez csak annak éri meg igazán, aki egyébként is hajlamos hostel helyett sátrazni, étterem helyett pedig tábortűzön főzni.

Nem létezik olyan, hogy olcsón Izlandra

Persze az olcsóság fogalma relatív. A fentiek alapján azonban az alábbi költséghatékonysági tippeket tudjuk adni low budget utazáshoz:

  1. Télen olcsóbb a repjegy, és elég a kézipoggyász, úgysem lehet kempingezni. Ilyenkor azonban nem lehet kibújni a kinti szállás-étkezés költségek alól: annak ajánlott télen menni, aki szeret CouchSurfingelni és kifejezetten az északi fény érdekli.
  2. Nyáron drága a repjegy, de a szállás-étkezés megspórolható vadkempingezéssel, stoppolással és otthonról hozott tartós élelmiszerrel. A sátrat csak feladott poggyászként lehet felvinni a gépre, ennek a költségével számolni kell. A legnagyobb kiadás a felszerelés: annak ajánlott ez a műfaj, aki már rendelkezik megfelelő túrafelszereléssel vagy egyébként is tervezte a beszerzését.
  3. A legjobb időszak a szeptember: a hőmérséklet nem sokkal alacsonyabb, mint nyáron (bár azért a rossz időnek valamivel nagyobb az esélye), viszont a repjegyek már nagyságrendekkel olcsóbbak, és éjszakánként már előbújhat az északi fény!
  4. Izlandi munka, önkénteskedés: Számtalan farm működik, ahol várják az önkénteseket. Napi 4-5 óra munkáért cserébe ingyen szállást és étkezést kínálnak. Remek lehetőség a helyi kultúra testközelből való megismerésére. Lehet, hogy nem tudjuk így körbeutazni a szigetet, de amellett, hogy ez a legolcsóbb módja az izlandi utazásnak, mélyebben beágyazódhatunk a helyi közegbe, és újabb lehetőségek nyílhatnak meg előttünk…

Kedves Látogató!

Az Izlanddal kapcsolatos információk és tartalmak megújult és kibővített formában új oldalra költöztek. Ezen az oldalon a továbbiakban nem teszünk közzé Izlanddal kapcsolatos információkat. Ha Izlandra utaznál, kérlek, látogass el a Helló Izland weboldalára. (kattints az alábbi linkre)

Helló Izland – Utazási információk