Kevesen tudnak arról, hogy az utazási oldalak, légitársaságok foglalórendszereinek hibáit kihasználva extrém olcsó vagy akár ingyen repülőjegyekre tehetünk szert. Még annál is kevesebb ember van, aki képes is ilyen manővereket véghez vinni.  Aki pedig birtokában van a tudásnak, az bizony utazik. Sokat. Hogy hogyan? Az Utazómajom oldal bloggere sorozatban tartja a telt házas előadásokat a témában.

Úgy tudom, egészen 2012-ig nem utaztál repülőn. Vissza tudsz emlékezni, mit gondoltál azelőtt az utazásról?

Tipikusan az az ember voltam, aki mások képeit nézve vágyakozott, talán néha még egy picit irigy is volt. Mivel elérhetetlennek tartottam az utazást távolabbi úti célokra, nem is foglalkoztatott különösen. A családdal nyaraltam korábban kétszer Horvátországban. Szándékosan nevezem nyaralásnak, és nem utazásnak, mert szerintem óriási különbség van a kettő között.

Mi hozta a szemléletváltást?

Úgy 2012 környékén lehetett, amikor a Blikkben megláttam egy reklámot, amelyen számos európai országba 70 Ft-ért kínáltak fapados repülőjegyeket. Nem akartam elhinni, hogy ilyen van, úgyhogy elkezdtem beleásni magamat az olcsó repülőjegy keresés fortélyaiba. A 70 Ft-os útra végül nem csaptunk le, de hamarosan már Londonba és Barcelonába szervezgettem az utat a barátaimnak. A spanyolországi kiruccanás annyira jól sikerült, hogy már akkor gondolkodtam a következő úti célon. Ezután nem volt megállás…

Különleges affinitás kell hozzá, hogy profi módon manipulálj a tényezőkkel. Hogyan bonyolódtál bele ebbe a szakmába?

Az életem minden szakaszában volt valami, amit fanatikusan műveltem. Kezdetben sakkoztam, majd számítógépes játékkal játszottam, pókereztem és jelenleg az utazásba bolondultam bele. A repülőjegy kereséssel először csak magamban foglalkoztam, majd az index fórumokon sok embert megismertem, akikkel segítettük egymást. Később olyan eszközöket fedeztünk fel, amik megkönnyítették a keresést. Néhány foglalási rendszer hibáját kihasználva tudtunk ingyen repülőjegyeket foglalni.

Utazómajom az Azori-szigeteken

OTA glich, Fuel Dump, Hidden city ticketing, Error fare – ezek csupán azok a kifejezések, amiket le tudtam jegyzetelni az előadásodon, mert megértettem (ami az elhangzottak kb. 1%-a). Ez egy szakma. Mit gondolsz, van jövője?

Ketté kell választani. Fuel Dump és a hasonló “trükkök” nélkül is lehet nagyon olcsón utazni. Ezek idővel mind működésképtelenné válnak, ahogy kikerülnek egyre nagyobb fórumokra. Persze mindig lesznek újabb rések, ami után egy szűk réteg folyamatosan kutat. Ehhez kell a szakmai hozzáértés és a bizalmas közeg, akikkel együttműködsz. Ilyen csoportokba nagyon nehéz a bejutás és rengeteg energiát emészt fel. És persze az a lényege, hogy titkos.

A dolog publikus része, hogy A-ból B-be pillanatok alatt megkeresem a bárki által foglalható legolcsóbb repülőjegyet. Jó eséllyel nem lesz extrém jó ár, de mégis a piacon az adott pillanatban elérhető legjobb ajánlat. Ez a “travel agent” szakma, de ahhoz, hogy ebben dolgozzak, már papír is kellene.

Szerinted a légitársaságok alkalmaznának repjegy-hekkereket, hogy javítsák ezeket a hibákat? Te elvállalnál egy ilyen felkérést?

Alkalmaznak. Folyamatosan próbálják betömni ezeket a lyukakat. Szerencsére egy bizonyos erőfeszítés után nem éri meg nekik többet rááldozni, hiszen amíg csak kevesen használják ki a hibákat, a veszteség kisebb, mint amit a megelőzésre kellene fordítani. Nem vállalnék ilyen felkérést, azzal olyan embereket “köpnék” szembe, akiknek nagyon sokat köszönhetek.

Az előadásodon elhangzott, hogy sok olyan ‘titkos’ fogás van, amiről nem beszélhetsz, mert ha a légitársaságok rájönnek a hibákra, akkor Ti magatok sem tudjátok kihasználni. Az Utazómajom blog és a hozzá hasonló rendkívül népszerű oldalak nem ártanak ennek? Milyen típusú hibákról beszélhetsz, és milyenekről nem?

Amikről beszélhetek, azok kikerülnek az oldalra. Sajnos a legjobb ajánlatok a legtöbbször a polcon porosodnak. Olyan trükkök vannak benne, amiket egy laikus nem is értene, felhívná rá a légitársaság figyelmét, és gyakran a leutazásakor is szükséges némi háttér információ. Mozgolódik egy-két külföldi oldal, hogy megosszon ‘titkos’ fogásokat, reméljük, hogy erre nem fog sor kerülni. Szerencsére ahogy betömnek egy lyukat, egy másik keletkezik, amit előbb vagy utóbb meg fogunk találni.

Több évnyi munkád van abban, hogy ilyen profi szintre jutottál az olcsó repjegy-szerzésben. A blogodba még egyszer ennyi energiát belefektetsz, jóformán a semmiért. Megtarthatnád magadnak és a szűk ismerősi körödnek ezeket az akciókat, Te mégis megosztod ezeket a világgal az utazókedvűek mérhetetlen örömére. Miért hoztad létre a blogot? Mi a célod vele?

A közösségi média mindig is érdekelt. Hihetetlen erő van benne, óriási tömegeket mozgathat meg egy-egy bejegyzés. Ha csak az én példámat nézzük, sosem szerepeltem közönség előtt, nem ismerték a nevem, a Járatlan Utakon Fesztiválon pedig számomra hihetetlen módon annyi ember akart bejutni az előadásomra, hogy a folyosón sem volt már hely. Tehát egyrészt a bloggal a közösségi média iránti érdeklődésem csillapítom, illetve nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ennyi embernek tudok segíteni az olcsó utazásban, ami által rengeteg élménnyel gazdagodnak.

 Utazómajom a tengerparton

Hogyan jött az Utazómajom elnevezés? Mit jelent a fejjel lefelé lógó majom a logótokon?

Rajongok a majmokért. Egy olyan nevet szerettem volna kitalálni, amit ha valaki meghall a Boráros téren, még a Blahán is emlékszik rá. Megszámlálhatatlan utazós blog van már magyar viszonylatban is, amelyeknek a nevük egy-egy karakterben tér el, de mind szinonimái a másiknak. Az utazómajom egyszerre megbotránkoztató, vicces, könnyen megjegyezhető. A piros majom nem volt tervezett, gyorsan el akartuk indítani a blogot, és ezt tudtuk összerakni pár óra alatt. Repülőzsiráftól kezdve hátizsákossólyomon át sokminden szóba jött egyébként…

Egyedül csinálod a blogot, vagy egy csapat áll mögötted?

Kezdetben négyen csináltuk. Az első 1000 kedvelés nagyon lassan jött, gyakorlatilag nulla visszajelzéssel. Később a társaim másba fogtak, nem érdekelte őket olyan fanatikusan az oldal, mint engem, így egymagam maradtam. Egyre több időt igényelne, viszont a munkám miatt korlátoltak a lehetőségeim, ezen kívül még a saját utazásaimat is meg kell szerveznem. Az utazás közben sokat videózok, szeretnék igazán minőségi videókat készíteni, erre is nehéz időt találnom. Jelenleg 5 ország videóinak nyersanyaga áll a merevlemezen.

Mik a hosszabb távú terveid a bloggal és a “különleges szakmáddal”?

Magyarország legismertebb utazós oldalává szeretném bővíteni az Utazómajmot. A közösségi média erejére visszatérve – legalább egyszer szeretnék meglátni egy idegen embert amint a telefonján az én oldalamat olvassa! 🙂

Költséghatékonysági tippeképrt, real-time ajánlatokért, valamint extrém olcsó és elárazott repjegyekért kövessétek figyelemmel az Utazómajom Facebook oldalát!

Utazómajom