Ismerjük az érzést, amikor a munkahelyen ülve, hideg neonfényű irodában a monitort bámulva két telefoncsörgés között elkalandoznak a gondolataink messzi vidékek felé. Vánszorgunk a nyirkos, fakó télben, és hullámok zúgásától zajos, kókuszos, naplementés tengerpartról álmodunk…

Van egy ennél is intenzívebb érzés, amit talán nem ért és nem ismer mindenki. Különböző árnyalatokban és vérmérsékletekben, az őrület egészen széles skáláját felvonultatva képes jelen lenni a legelszántabb utazókban.

Wanderlust: vándorkedv, vándorvágy

Egy folyton csiklandó, nyughatatlan érzés, mely, ha egyszer felébred benned, csillapíthatatlanul cikázik, és ide-oda vonz a világban. Konvenciókon és megszokásokon magasan átlépkedve, átrendezve a teljes személyiséged és értékrended, örökös mehetnékkel, nyitottsággal és kíváncsisággal ruház fel, mint valami zabolátlan, jó démon, ami titokban megszállt az első utadon.

Sokan úgy érezhetik, hogy a napi rutin, az ismétlődő helyszínek korlátot vonnak a személyes világuk köré. A kiszámíthatóság kevés teret hagy a spontaneitásnak, a meglepő fordulatoknak, melyek izgalmasabbá tehetik az életünket. Kiváltképp zavaró ez a korlát, ha a jelenlegi élethelyzetünk nem kecsegtet túl sok jóval, álmok beteljesülésével, az előrelépés lehetőségeivel, széles perspektívával. A máshol levés izgalmát az újdonság és a lehetőségek varázsa adja.

Az utazó folyton bárhol és mindenhol akar lenni, ezért amikor csak teheti, úton van, és magát az utazást élvezi. A cél az intenzívebb, színesebb élmények megélése, több spontaneitás, szabadság, és a világ minél mélyebb és részletesebb megismerése, az élmények és értékek gyarapítása.

Útra fel!